Home Energie Nieuwsuur: 80% klimaatsubsidies naar rijkste 10%, rijken hebben een functie!

Nieuwsuur kwam langs! Milieudefensie heeft een heel interessant rapport gemaakt over wat de klimaatpolitiek nou eigenlijk allemaal kost en wie de rekeningen betaald. Zo is windenergie bijvoorbeeld momenteel vele malen duurder dan de energie die we uit kolencentrales winnen.

De overheid besteedt binnen dit beleid €2,6 miljard aan subsidies. Hiervan gaat €2 miljard naar bedrijven en €600 miljoen naar de huishoudens. Onder de huishoudens gaat 80% van dit bedrag naar de rijkste 10% van het land!

Ze kwamen naar mij om te vragen wat ik hiervan vind en of het niet heel oneerlijk is dat het op deze manier verdeeld wordt. Ook in dezelfde uitzending ter vergelijking een mooi profiel van een schrijver die geen geld heeft voor zonnepanelen maar dit wel graag zou willen.

Ik vind het allereerst uiteraard oneerlijk dat rijke mensen meer geld krijgen. Wat mij betreft zouden de algemene belastingen prima omhoog kunnen. Nu sta ik over de top van mijn inkomen natuurlijk wel al 50% af, dus naast de aftrekposten betaal ik zelf ook redelijk wat belasting. Toch vind ik het goed wanneer mensen die een hoger inkomen hebben, ervoor kiezen dit te gebruiken om zonnepanelen, centrale batterijen of elektrische auto’s te kopen. Omdat ik dat als één van de eerste koop en de aantallen klein zijn, betaal ik mee aan de ontwikkeling van dit soort producten.

Op deze manier worden elektrische auto’s steeds goedkoper (uiteindelijk zelfs de goedkoopst auto’s!) en gaan langzamerhand steeds meer mensen hiervan meeprofiteren. Ik heb voordeel van de subsidies, maar elektrisch rijden kost nog steeds veel geld. Rijke mensen hebben dus een functie!

Bekijk het Nieuwsuur-item in het artikel hieronder, het is mooi gemaakt en heel interessant!

De filmploeg bij mij in de tuin! Super leuke ‘making of’ video van het Nieuwsuur-item!

 

NOG GEEN REACTIES

Hoe wilt u reageren? Klik op een van de onderstaande opties.