Home Charging Hoe werken de laadpalen in Nederland en binnenkort in Europa? OCPII

0 643

Wij hebben in Nederland de meeste laadpalen. En ze werken ook allemaal goed samen. Met elk pasje kun je overal laden. Europa kijkt jaloers toe.

De deze EV laadpalen community ontwikkelt in razend tempo nieuwe diensten om elektrisch rijden te stimuleren. The NewMotion, EV-Box, Elaad.nl, Last Mile Solutions, NKL en RVO zijn enkele trekkers van het OCPI project om het afrekenen van laadbeurten te vereenvoudigen en extra diensten te ontwikkelen.

Ik ging op pad met Michel Bayings (@mbayings), die als projectleider de introductie van het OCPI-protocol in goede banen leidt.

Internationaal roamen, verrekenen van laadbeurten in Europa, actuele prijzen, beschikbaarheid en vindbaarheid laadpalen. Direct betalen bij een laadpaal met creditcard of mobiel. Het nieuwe OCPII XML-protocol (Open Charge Point Information Interface) maakt het afrekenen van diensten die elektrische rijders afnemen bij laadpaalexploitanten transparanter en eenvoudiger. In juli 2017 moet het nieuwe protocol in Nederland functioneren.

De voordelen: een internationale, uniforme taal om tegen lage kosten data uit te wisselen. Het handmatig uitwisselen van gegevens via spreadsheets is dan niet langer nodig. De drie verschillende Europese roamingsystemen kunnen zo langzaam maar zeker samensmelten. Duitsland, Noorwegen, Engeland, België, Frankrijk, Italië moeten via de EU samenwerken om tot één standaard te komen.

Dit betekent dat autofabrikanten en appontwikkelaars slimme apps kunnen ontwikkelen om elektrisch rijders meer service te bieden.

O ja.. als nog niet duidelijk is wat is OCPI is?? Even kijken naar deze animatie van 2 minuten.

NOG GEEN REACTIES

Hoe wilt u reageren? Klik op een van de onderstaande opties.